Besök Vendel och upplev vendeltiden

Om du ska turista i Uppland kan det verkligen rekommenderas att besöka Vendels socken. Denna socken ligger i den södra delen av Tierps kommun. Vendel har en mycket intressant historia som sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden.

I slutet av 1800-talet beslutade man sig för att kyrkogården vid Vendels kyrka skulle utvidgas. I samband med det fann man ett fält med inte mindre än 14 båtgravar. I dessa gravar hade den döde fått med sig det mesta man kunde tänkas behöva i ett liv på andra sidan. Bland de fynd man gjorde fanns bland annat en- och tvåeggade svärd, sköldar, hjälmar, spjut och pilar. Förutom vapen och krigsutrustning fann man spelbrickor, glasbägare, hästbetsel och diverse redskap. En bit ifrån båten fanns bevis på att man hade offrat ägarens husdjur efter dennes död, både hästar och hundar.

Vendel PeriodBåtarna som den döde begravdes i var mellan sju och nio meter långa. Man kan tro att de brände båtarna, men så var inte fallet. Istället grävde man över båtarna och gjorde stora högar. En intressant iakttagelse är att dessa gravar har stora likheter med båtgravar i Sutton Hoo i sydöstra England. De är såpass lika att man antar att människorna kände varandra.

Vendeltiden har fått sitt namn tack vare fynden i Vendel. Tiden följer efter vikingatiden och sträcker sig över åren 550 e. Kr till 793 e. Kr. Det är således den yngre järnåldern som gör sig påmind i de fynd man påträffat, och de betraktas som de mest betydande i mellersta Sverige.

Förutom båtgravfältet är Vendel, känt för sin 700 år gamla kyrka med väggmålningar från medeltiden. Där finns också den så kallade Ottarshögen, som enligt folktro är kung Ottars grav. Ottarshögen är sex meter hög och 37 meter i diameter, således väldigt stor.

Den som planerar ett besök i Vendels socken och är intresserad av historia kommer att bli mer än nöjd. Utöver det är miljön idyllisk, så stället passar även för en skön utflykt en ledig dag.