Som besökande är våren och sommaren troligen den bästa perioden för att besöka Vendels socken. Är golf ett intresse går det utmärkt att boka ett rum på Örbyhus golfklubbs eget hotell eller på vandrarhemmet. Ta en golfrunda i det fina vädret, vandra i Örbyhus slottspark eller lyssna på en konsert i slottets orangerie under ljumma sommarkvällar.

För den historiskt intresserade är inte bara slottet av intresse utan också Vikingatiden och Vendboat graveseltiden som är så starkt förknippat med området. Besök de internationellt kända båtgravarna som finns här. I Vendel finns 14 stycken utgrävda gravar. Liknande båtgravar finns på några andra ställen i Sverige, men nästan alla man funnit finns i Uppland, Västmanland eller Östergötland. Detta är i det närmaste unikt då båtgravar nästan bara påträffats i Skandinavien och från denna tidsperiod. Den mest kända gravhögen är troligen Ottar Vendelkråkas gravhög. Det finns ett annat gravfält i Vendel som är ett s.k brandgravfält. Det var vanligare i Sverige att man brände den döde, i sin båt, än att man begravde dem som i gravhögarna. Här finns båda typerna.

Det finns även andra historiska fynd i Vendel. Till exempel rester av bebyggelse från Järnåldern, bland annat en hall som är 32 meter lång. För hövdingar var det viktigt att synas. Det betydde makt och att ha en tillräckligt stor hall där man kunde ta emot gäster och styra med middagar, var en stor del i att visa upp sin makt och sätta sig i respekt hos dåtidens konkurrenter om makten.

Glöm inte att göra ett besök i den vackra sockenkyrkan med anor från 1200-talet. Här finns väggmålningar från 1400-talet att beskåda och byggnaden har en lång historia med tillbyggnader från olika tider. Kyrkan ligger på krönet av en ås och utsikten är fin över nejden. Det är en pampig kyrka och väl värd ett besök.