Varför människor besöker Vendel socken

Den största anledningen till att besöka Vendel socken är troligen de historiska fynd som gjordes från Vendeltiden. Fynd som var av så stor betydelse för vår kunskap om tiden strax innan Vikingatiden, att de till och med gav namn till den perioden. Vendeltiden är tiden mellan ca 550 e. Kr och 800 e. Kr. Vad var det då som hände?

År 1881 skulle den dåvarande kyrkogården utvidgas och man formligen snubblade över en skatt. Ett stort okänt gravfält fanns under kyrkogården. När arkeologerVendel parishna hade gjort sitt, visade det sig att hela 14 båtgravar fanns där. Båtgravar innebär att en död person placerats med sina tillhörigheter i en båt och sedan har man begravt alltihop under en hög med jord. Då skapas en gravhög. Dessa gravhögar hade dock försvunnit med tiden så de var inte kända. Det vanliga under denna tid var att bränna båten med dess innehåll och sedan begrava allt under jord. I och med att människorna valt att begrava båten utan bränning, blev fynden väldigt unika. Liknande fynd har i princip bara gjorts i Skandinavien och från just denna tid.

Förutom just detta gravfält finns mängder med andra arkeologiska fynd i Vendel. Området formligen osar av historia. En av de mest mytomspunna gravhögarna är Ottar Vendelkråkas gravhög. Ett annat turistmål i Vendels socken är Örbyhus slott. Slottet är känt för att vara den plats där den avsatte kung Erik XIV till slut dödades av sin bror Johan III som tröttnat på att hålla honom inspärrad på slottet. Vasaätten ägde slottet under en lång period men idag är det en plats där man kan lyssna på klassiska konserter eller spela golf på den intilliggande golfbanan som sköts av Örbyhus golfklubb.

Sommarhalvåret är tiden då man ska besöka Vendels socken. Här får man ta del av en bit av Sverige allra äldsta historia.